Restoran "Domaće jelo" još jedna prilika za zaposlenje osoba s invaliditetom



Udruga Autonomni centar -ACT već nekoliko godina intenzivno razvija lokalna društvena poduzeća, a uskoro će biti bogatiji za još jedan restoran, catering i trgovinu s lokalnom organskom hranom „Domaće jelo“ u kojima će zaposlenici biti osobe s invaliditetom.


U restoranu iz zajednice u Čakovcu osobe s invaliditetom i pripadnici drugih marginaliziranih skupina pripremat će zdrave, tradicionalno pripremljene gotove obroke od lokalno proizvedenih namirnica organskog podrijetla. Ovakav tip restorana koji integrira marginalizirane skupine biti će jedinstven u sektoru hrvatskog ugostiteljstva, a u sjeverozapadnoj regiji i jedini restoran koji će pripremati obroke od organskih namirnica.

Osim toga restoran će imati dostavu te nuditi uslugu cateringa za veća događanja. U sklopu restorana, ali u fizički odvojenom prostoru, djelovat će trgovina lokalno proizvedenih i ekoproizvoda, jedinstvena po ponudi i modelu u regiji. Trgovina će biti prepoznatljiva po provjerenom i kvalitetnom asortimanu lokalno proizvedenih i ekoloških proizvoda iz kategorije hrane i pića, dodataka prehrani, organske kozmetike kao i ekoloških proizvoda za održavanje kućanstva.

Pothvat će biti formaliziran osnivanjem zadruge koja se osniva zbog ostvarenja nekoliko ciljeva:
1. Zelena proizvodnja – u poslovanju će se koristiti organski/biodinamički proizvedene namirnice i materijali bez štetnog utjecaja na prirodu;
2. Uključivanje marginalizirane skupine (naročito osobe s invaliditetom) na tržište rada kroz edukacijsko-rehabilitacijsko radne procese u organizaciji;
3. Reinvestiranje dobiti u zajednicu – dobit će se ulagati u tehnologiju i opremu, obrazovanje zaposlenih i razvojne projekte lokalnih organizacija civilnog društva i zadruga.

Projekt osnivanja inkluzivnog restorana “Domaće jelo” ušao je među četiri najbolja projekta prijavljena na javni poziv koji je tvrtka Pipser raspisala početkom 2014. godine.

Više o projektu pročitajte ovdje: http://www.pipser.hr/hr/poklon/domacejelo

 Izvor: Autonomni centar act

Mia Buva